Illyés Magda és Papp Dorottya képviselte az Erdélyi KÉKet a 2014. június 6-9 között megrendezett Európai találkozón (European Assembly). Az alábbiakban a beszámolójukat olvashatjuk:

 

A közösség támogatásával és bizalmával indultunk útnak június 6-án délben a KÉK európai találkozójára (European Assembly) a Regensburghoz közeli lelkigyakorlatos házba. Már a müncheni reptéren érezhettük az egymásra való odafigyelést, hiszen táblákkal vártak a német KÉK Münchenben élő tagjai. Csoportos jeggyel mentünk tovább, meg kellett várnunk a Libanonból és Egyiptomból érkezett társainkat is. Valószínűleg felmerül bennetek is a kérdés, hogy ők mit kerestek egy európai találkozón, de később rájöttünk, hogy a találkozó témájához kapcsolódva voltak ők is meghívva.

Péntek este már csak a vacsorára értünk oda, amit egy esti ima és eligazítás követett. Sűrű program és információk tömkelege várt ránk az elkövetkező napokban.

A szombat reggeli imát Michael Holman jezsuita atya érdekes előadása követte.

Szó volt libanoni záródokumentumban szereplő három típusú nyelvezetről, amelyekkel embereket szólíthatunk meg. Ezek a nyelvezetek a következők: a prófétai, az identitás és a bölcsesség nyelvezete. Az első arra szolgál, hogy Jézus felé hívjuk vele az embereket, viszont azoknál nem segít, akiknek nincs vagy rossz az Istennel való kapcsolatuk. A második boncolgatja, hogy mit is jelent kereszténynek vagy KÉKnek lenni. Az utolsó, vagyis a bölcsesség nyelvezete a realitással és a hétköznapi élettel van kapcsolatban, mindenkit a saját életében, életheléyzetében, egyéni tapasztalataiban próbál megszólítani. Egy megható példát is hozott fel erre: nemrégiben el kellett búcsúztatnia egy közeli család harmincéves fiatalját, aki öngyilkosságot követett el. Sokat gondolkozott azon, hogy hogyan is építse fel a beszédét: csak a családot és a hívő embereket szólítsa meg vagy olyan beszédet mondjon ami világi dolgokat is tartalmazzon? A választása végül King Ben - Stand By Me dalára esett (https://www.youtube.com/watch?v=hwZNL7QVJjE).

"When the night has come
And the land is dark
And the moon is the only light we'll see
No, I won't be afraid Nem,
Oh, I won't be afraid
Just as long as you stand, stand by me"

Ezzel  próbálta érzékeltetni, hogy bármi is történik Isten mindig ott van mellettünk és minden megoldódik és nem kell félnünk, ő ott van velünk és biztonságot nyújt nekünk.

A libanoni záró dokumentum a bölcsesség nyelvezetét a „határmenti“ területeinkkel kapcsolja össze. Michael Holman erre a következő példákat hozta fel: a család egy olyan terület ahol gyakran konfliktusba kerülünk egymással. Hogyan tanítjuk meg egymásra ténylegesen odafigyelve beszélgetni a gyerekeket? Vagy hogyan tudjuk a bajban lévő emberekkel éreztetni, hogy ők is értékesek Isten szemében ?

Michael Holman SJ Ferenc pápát és Fáber Szent Pétert hozta fel példának több dolog miatt is:

- proaktív személyiségek, akik nem várják meg hogy hozzájuk jöjjenek a „határon“ (nehézségekben) lévő emberek, hanem ők mennek el hozzájuk;

- állandó kapcsolatban vannak a középponttal, a gyökerekkel;

- teljes mértékben megbíznak Istenben: jelen vannak a pillanatban, cselekszenek, de hagyják, hogy Ő végezze a dolgát;

- fontosak a beszélgetések, amelyekkel egymás szívét megérintjük. fontos hogy milyen személyhez beszélünk, milyen szavakat haszálunk a kapcsolatainkban, azokkal az emberekkel szemben, akikkel hétköznapjainkat együtt éljük.

Az előadást követően egyéni elmélkedésre volt idő: megkerestük hogy a mi életünkben hol vannak ilyen „határmenti területek“ és ezeket hogyan tudnánk a bölcsesség nyelvezetével kitágítani. Más szóval hogyan tudunk igazán egymásra figyelni és egymást előnybe helyezni.

Az egyéni elmékledés után kiscsoportos megosztások következtek.

Ebéd után választott témák (család, elköteleződés, egyszerű életmód, csoportvezetés, ökumenizmus, emigráció és fiatal felnőtt) alapján osztottak minket kiscsoportokra. A fiatal felnőtt csoportban megbeszéltük, hogy melyik ország hogyan áll hozzá a fiatalokhoz, főleg az elvándorolt tagokhoz: vannak, akik skype-on tartják csoporttársukkal a kapcsolatot, mások pedig keresnek az adott országban új közösségeket. Sokan küszködnek azzal, hogy az egyetemi képzés alatt sok csoporttaggal rendelkeznek, viszont a tanulmányok végeztével elköltöznek és elvesztik a kapcsolatot az ignáci lelkiséggel. Portugália kivételes eset, nagyon sok a fiatal KÉK lelkiséggel ismerkedő egyén. A családosokat sem szorítják ki a találkozókról, biztosítanak nekik babysittert, a kivándórlókat pedig szemmel tartják. Van olyan ország, ahol 20 éve stagnál a taglétszám, nem tudnak fiatalokat megszólítani. Máshol pedig a szent ignáci lelkiségű fiatal csoportokból nem tudnak KÉK tagokat toborozni. Portugália élen járó példa a fiatalok toborzásában. Hároméves programot dolgoztak ki az ignáci lelkiség és a KÉK megismertetésére. A másik csoport, amelyiknek a munkájában részt vettünk, az egyszerű élettel, környezettudatossággal foglalkozott. Arra jutottunk, hogy jó volna az egyes közösségek ezirányú gyakorlatait megosztani, tippeket adni egymásnak. Azt is érdekes volt látni, hogy mást jelent az egyszerű élet Nyugaton és nálunk. Amit ők nagy erőfeszítéssel és odafigyeléssel oldanak meg, az nálunk többnyire kényszer szülte megoldás (pl. Tömegtközlekedés saját autó helyett).

Délután még volt időnk egy másik kiscsoportra is, ahol a magyar közösséggel együtt gondolkoztunk azon, hogy a hallottakat hogyan tudnánk gyakorlatba ültetni. A vacsora után szociális esten vettünk részt. Megismerkedhettünk a bajor népviselettel, népdalokkal és dalokkal, és egy KÉK témájú interaktív quizen sokat kacagtunk. Feltettek egy kérdést és kategóriánként lehetett válaszolni: 50 év alatt vagy felett, Nyugat-Európaiak vagy Kelet-Európaiak, nők vagy férfiak. Ajándékba söröskorsót, mézeskalácsot vagy bajor csuprot lehetett nyerni.

A vasárnap reggeli ima után nemzetközi kapcsolatok ápolását szolgáló projekteket mutattak be:

- Adriatica projekt: Az Adriai tengerhez közeli országok ismerkedő hétvégét tartottak, ahol távlati tervekben gondolkoztak

- Emigráció és roma projekt 2014 novemberében Luxemburgban, ahová szívesen látnak minden olyan ország képviselőit, akik a fent említett gondokkal küszködnek.

Egy kis személyes imaidő után a vezetőség beszámolt az elmúlt négy éves tevékenységükről, majd megszavazták az új Euroteam tagokat: az Euroteam vezetője Luisa Bonetti lett Olaszországból, továbbá Ann SIEUW Belgiumból, Claudine Drochon Franciaországból és Speidl Bianka Magyarországról segítik majd az európai közösséget.

 

 A hétfői napon a reggeli imaidő után átnéztük a készülőben lévő záró dokumentumot a találkozóról. Megvitattuk mivel nem értünk egyet a benne leírtakkal és mi az amit hiányolunk belőle. Következő lépésként minden ország jelezte az új vezetőség felé az elvárásait és ötleteit. Szó volt arról, hogy a weboldalt meg kell újítani, hogy a hírlevelet át kell alakítani, a portugálok által kidolgozott hároméves „egyetemi KÉK“ anyagot angolra fordítani, képzéseket szervezni a csoportvezetők számára és új módózatokat bevezetni, az egyszerű, környezettudatos életmódot népszerüsíteni.

A találkozó két utolsó programpontjaként a mise és a közös ebéd után csoportosan keltünk útra München irányába. Volt egy rövid időnk városnézésre is, majd este ismét útra keltünk, ezúttal hazafele.

 

Dorka és Magda

2014. június 15.

 

Joomla templates by a4joomla