Tíz résztvevővel kezdte meg a libáni Tiszáson a gyergyószentmiklósi KÉK csoport a 2014-2015-ös évadot.

 

Nelly Sachs idézetét választottuk a tanévkezdő lelkinapunk mottójául: vágytunk és megadatott. Egy csodálatos napot tölthettünk el szeptember 15-én Isten áldásával Szabó Nagy Klári hétvégi házánál.

A közösen elfogyasztott túrós puliszka után a reggeli program egy elcsendesedési gyakorlattal kezdődött: testrészeinket vettük számba és jobban kihegyeztük érzékszerveinket:. A személyes imaidőnkben feladatként különböző felfedezéseket tehettünk: dolgokat kóstoltunk és tapintottunk, hangokra figyeltünk, belső érzéseinket vettük számba és mindenben Isten jelenlétét kerestük. A gyönyörű természeti környezet változatos módon segített az istenkeresésben.

A finom töltött káposzta előtt búcsús szentmisében is részünk volt. Amíg a kezdésre vártunk megosztottuk egymással vágyainkat, gondolatainkat majd mindezeket egy lapra rögzítettük, írásmeditáció formájában.
Igen jó hangulatú és mély húrokat is megpendítő megosztásban volt részünk. Kellemes, szép napért adhattunk hálát egymás és Isten szerető jelenlétében.

Vágyakról beszélgetünk

 

Útravalóul a résztvevők egy mesét kaptak, melyet veletek is megosztunk:

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy kőfejtő. Minden nap felment a hegyekbe, hogy követ vágjon. Miközben dolgozott, énekelt, mert bár szegény volt, de nem is vágyott többre, mint amije volt, így aztán gondtalanul élt.

Egyszer egy nemes palotájához hívták dolgozni. Amikor meglátta a csodálatos palotát, életében először vágyódás sebezte meg a szívét, és így sóhajtott fel:

- Ó, bárcsak gazdag lehetnék! Nem kellene fáradságos munkával izzadva keresnem a kenyeremet, mint most.

 El lehet képzelni, mennyire meglepődött, amikor meghallotta, hogy egy hang ezt mondja:

- Kívánságod teljesült. Mostantól fogva bármit kívánsz, megkapod.

Nem tudta, hogy mit kezdjen ezekkel a szavakkal, mígnem este a munkájából hazatérve a kunyhója helyén egy pontosan olyan csodálatos palotát talált, mint amin dolgozott. Így aztán a kőfejtő abbahagyta a bányász munkát, és élvezte a gazdagok életét.

Egyszer, amikor a délután meleg volt és párás, kitekintett az ablakon, és megpillantotta a királyt, valamint nemesekből és rabszolgákból álló óriási kíséretét. Azt gondolta magában:

- Bárcsak király lehetnék, és a királyi hintó hűsében ülhetnék!

Kívánsága azon nyomban teljesült: kényelmes királyi hintóban találta magát. A hintó azonban hamarosan melegebb lett, mint ahogy ő azt elképzelte. Kitekintett az ablakon, és elámult a nap erején, mivel hősugarai még a hintó vastag falán is áthatoltak.

- Bárcsak én lehetnék a nap! - morfondírozott. Kívánsága azonnal teljesült, és ő sugározta a meleget a világba.

Minden jól is ment egy darabig. Hanem egy esős napon képtelen volt áthatolni sugaraival a vastag felhőkön. Ezért aztán felhővé változtatta magát, és örült erejének, hogy távol tudja tartani a napot. De csak addig, amíg eső nem lett belőle. Akkor egy szikla, nagy bosszúságára, útját állta, és ezért ki kellett kerülnie.

- Micsoda? - kiáltotta. - Egy közönséges szikla még nálam is erősebb? Hát akkor azt kívánom, hogy szikla legyek!

S már ott is magaslott egy hegy csúcsán. De még arra sem volt nagyon ideje, hogy csodálatos alakjának örüljön, mert valami furcsa, kalapáló hangot hallott a lába felől. Lenézett hát, és a legnagyobb bosszúságára egy apró emberi lényt pillantott meg, amint kődarabokat hasít ki belőle, a sziklából.

- Micsoda? - kiáltotta ismét. - Egy ilyen kicsi teremtmény még nálam, az impozáns sziklánál is erősebb? Ember szeretnék lenni!

Így aztán ismét kőfaragó lett belőle, aki a hegyekbe ment, hogy fáradságos és izzasztó munkájával keresse meg a kenyerét - de ismét örömteli szívvel tette, mert már elégedett volt azzal, amije volt, és aki volt. Anthony de Mello – A kőfejtő

 

Papp Dorottya

 

2014.szeptember 22.

 

 

Joomla templates by a4joomla